Abteilung Qualität
pflanzlicher Erzeugnisse
Ehemalige Mitarbeiterin
|
Dr. rer. hort. Inga Smit
Ehemalige wiss. Assistentin
|
Wissenschaftliche Publikationen
Referierte Zeitschriften
-
Trümper, C.,
Paffenholz, K., Smit, I., Kössler, P., Karlovsky, P., Braun, H.-P.,
Pawelzik, E. Identification of regulated proteins in naked barley
grains (Hordeum vulgare nudum) after Fusarium graminearum infection
at different grain ripening stages. Journal of Proteomics, im Druck.
doi:10.1016/j.jprot.2015.11.015
-
Trümper, C., K.
Paffenholz, I. Smit, P. Kössler, P. Karlovsky, H. P. Braun und E.
Pawelzik, (accepted) Identification of differently regulated
proteins after Fusarium graminearum infection of emmer (Triticum
dicoccum) at several grain ripening stages. FOOD TECHNOLOGY AND
BIOTECHNOLOGY.
-
Klatt, B. K.,
Holzschuh, A., Westphal, C., Clough, Y., Smit, I., Pawelzik, E., &
Tscharntke, T. (2014). Bee pollination improves crop quality, shelf
life and commercial value. Proc. R. Soc. B 281: 20132440.
-
Smit I.,
Pfliehinger M., Binner A., Großmann M., Horst W. J., Löhnertz, O.
(2014). Nitrogen fertilization increases biogenic amines and amino
acid concentrations in Vitis vinifera var. Riesling musts and wines.
J Sci Food Agric 94(10): 2064-2072.
-
Binner, A.,
Smit, I., Loehnertz, O., Linsenmeier, A., Grossmann, M., & Treutter,
D. (2013). Influence of etiological measures on biogenic amines in
wine. MITTEILUNGEN KLOSTERNEUBURG 63(3), 139-158.
-
Mohammed A. E.,
Smit I., Pawelzik E., Keutgen A. J., Horneburg B. (2012) Organically
grown tomato (Lycopersicon esculentum Mill.): Bioactive compounds in
the fruit and infection with Phytophthora infestans. J Sci Food
Agric 92: 1424–1431.
-
Staß A., Smit
I., Eticha D., Oettler G., Horst W. J. (2008) The significance of
organic-anion exudation for the aluminum resistance of primary
triticale derived from wheat and rye parents differing in aluminum
resistance. Journal of Plant Nutrition and Soil Science 171(4): 634
– 642.
Weitere
Beiträge
-
Smit I.
(2009) Einfluss von Rebsorte, Stickstoffdüngung und
Traubenfäulnis auf die Bildung biogener Amine in Beeren, Most
und Wein der Rebe (Vitis vinifera L.). Geisenheimer Berichte
Band 64.
-
Linsenmeier
A., Smit I., Pfliehinger M. (2009) Ein Vierteljahrhundert
Vollradser Versuch – wahrscheinlich der bestuntersuchte Weinberg
der Welt. Weinbaujahrbuch 60: 169 177.
-
Großmann M.,
Smit I., Löhnertz O., Ansorge A. (2007) Biogenic amines and
grapes: effect of microbes and fining agents. Bulletin OIV. 80:
245 - 250.
Tagungsbeiträge
Vorträge
- Klatt B. K., Holzschuh A.,
Westphal C., Clough Y., Smit I., Pawelzik E., Tscharntke T.
(2012) Bee Pollination Improves The Commercial Value And Quality
Of Strawberry Fruits. EcoSummit-Konferenz. September 2012.
- Pawelzik, E., Smit I.,
Horneburg, B. (2012) Quality features of tomato genotypes under
outdoor cultivation. International Conference Neubrandenburg and
VitiNord 2012 – Vine and thermophile Plants in northern
Climates.
- Smit I., Linsenmeier A.,
Pfliehinger M., Löhnertz O. (2009) Einfluss der N-Düngung auf
biogene Amine und Aromastoffe des Weins. Jahrestagung der
Deutschen Gesellschaft für Pflanzenernährung, Osnabrück.
- Smit I., Binner A., Großmann M.,
Berkelmann-Löhnertz B., Löhnertz O. (2009) Einfluss
weinbaulicher Maßnahmen auf die Bildung biogener Amine in
Beeren, Most und Wein der Rebe (Vitis vinifera L.). Jahrestagung
des “Forschungsring deutscher Weinbau (FDW), Geisenheim.
- Smit I., Binner A., Großmann M.,
Löhnertz O. (2008) Einfluss einer N-Düngung auf die Bildung
biogener Amine in Trauben, Most und Wein. Jahrestagung des
“Forschungsring deutscher Weinbau (FDW), Bad Kreuznach.
- Smit I., Binner A.,
Berkelmann-Löhnertz B., Großmann M., Löhnertz O. (2008) Einfluss
von N-Düngung und Traubenfäulnis auf die Bildung biogener Amine
in Trauben, Most und Wein. Geisenheimer Weinbaugespräche.
Neustadt a. d. Weinstraße.
- Smit I., Ansorge A., Großmann
M., Löhnertz O. (2007) Unwohlsein nach dem Weingenuss –
Untersuchungen zur Bildung biogener Amine im Wein. Oenologisches
Symposium Biotechnologie, Neustadt a. d. Weinstraße.
- Smit I., Ansorge A., Großmann
M., Löhnertz O. (2007) Einfluss einer N-Düngung auf die Bildung
biogener Amine in Trauben, Most und Wein. Jahrestagung des
“Forschungsring deutscher Weinbau (FDW), Oppenheim.
- Ansorge A., Smit I., Großmann
M., Löhnertz O. (2007) Einfluss kellerwirtschaftlicher Maßnahmen
auf den Gehalt an biogenen Aminen in Mosten und Weinen.
Symposium Intervitis Interfructa. Stuttgart.
- Smit I., Ansorge A., Muskat S.,
Großmann M., Löhnertz O. (2006) Einfluß von N-Düngung auf die
Bildung biogener Amine im Wein. Jahrestagung des “Forschungsring
deutscher Weinbau (FDW), Neustadt a. d. Weinstraße.
- Smit I., Ansorge A., Großmann
M., Löhnertz O. (2005) Einfluß von Traubenfäulnis auf die
Bildung biogener Amine in Most und Wein. Workshop: Fäulnis an
Trauben, Neustadt a. d. Weinstraße.
Posterpräsentationen
- Smit I, Valdés ST, Settelmeier
M, Fischer SF, Horneburg B, Pawelzik E. Genotypic variation of
cocktail tomato chilling tolerance after pre-storage heat
treatment and its physiological mechanisms, in Anais 14th
International Congress of Ethnopharmacology. 2014. Poster no.
154, pp.157.
- Smit I., Kühn C., Pawelzik E.,
Horneburg B. (2013) Einfluss des Anbausystems auf agronomische
Parameter von “Wild-“ und Cocktailtomaten aus dem ökologischen
Freilandanbau. 49. Vortragstagung DGQ 2014. Kiel.
Schwerpunktthema: "Öl- und Proteinpflanzen".
- Rohmer, J., Smit, I., E.
Pawelzik and B. Horneburg: Abwehrmechanismen gegen Phytophthora
infestans von Cocktailtomaten mit hoher Feldresistenz aus dem
ökologischen Freilandanbau -49. Vortragstagung DGQ 2014. Kiel.
Schwerpunktthema: "Öl- und Proteinpflanzen".
- Horneburg B., Dankowsky M.,
Herwig J., Pawelzik E., Smit I. (2013) Quality traits of diverse
curly kale genotypes in organic management. In: Breeding for
Nutrient Efficiency. Joint Meeting of EUCARPIA Section Organic &
Low-Input Agriculture and EU NUE-Crops Project. Conference
Booklet. Göttingen, Germany, 24. – 26. September 2013. 120 p.
ISBN: 978-3-9815926-3-4. P. 87.
- Horneburg B., Kühn C.,
Dreischmeier K., Pawelzik E., Smit I. (2013) Low input
production system can improve the quality of small fruited
tomatoes. In: Breeding for Nutrient Efficiency. Joint Meeting of
EUCARPIA Section Organic & Low-Input Agriculture and EU
NUE-Crops Project. Conference Booklet. Göttingen, Germany, 24. –
26. September 2013. 120 p. ISBN: 978-3-9815926-3-4. P. 90.
- Smit I., Kühn C., Pawelzik E.,
Horneburg B. (2013) Influence of the growing system on agronomic
parameters of “wild” tomatoes from organic outdoor production.
In: Breeding for Nutrient Efficiency. Joint Meeting of EUCARPIA
Section Organic & Low-Input Agriculture and EU NUE-Crops
Project. Conference Booklet. Göttingen, Germany, 24. – 26.
September 2013. 120 p. ISBN: 978-3-9815926-3-4. P. 89.
- Dankowsky, M., Horneburg, B.,
Pawelzik, E., Smit, I. (2013) Sensory evaluation of curly kale:
consumers prefer cultivars high in glucosinolates. Jahrestagung
der Deutschen Gesellschaft für Qualitätsforschung, Göttingen
2013.
- Smit, I., Dankowsky, M., Herwig,
J., Horneburg, B., Pawelzik, E., (2013) Health-promoting
substances of thirty curly kale genotypes in organic management.
Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Qualitätsforschung,
Göttingen 2013.
- Smit, I., Settelmeier, M.,
Pawelzik, E., Horneburg, B. (2013) Genotypic variation in
chilling tolerance and ripening behaviour of cocktail tomatoes
during storage. Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für
Qualitätsforschung, Göttingen 2013.
- Trümper, C., Smit, I., Elke
Pawelzik, E. (2013) Veränderungen der Gluten- bildenden Proteine
während der Kornreifung von Emmer (Triticum dicoccum) und
Nacktgerste (Hordeum vulgare nudum) nach Fusarium
graminearum-Befall. Jahrestagung der Deutschen
Gesellschaft für Qualitätsforschung, Göttingen.
- Pfliehinger, M., Smit, I.,
Löhnertz, O. (2012) Does N fertilization increase wine quality?
Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Pflanzenernährung,
Bonn 2012.
- Filz M., Smit, I., Elke Pawelzik
(2012) Einfluss von Fusarium-Befall auf ausgewählte
verarbeitungstechnische Qualitätsparameter von Winterweizen
während der Lagerung. Pflanzenschutztagung, Braunschweig.
- Smit I., Settelmeier M.,
Pawelzik E., Horneburg B. (2012) High genotypic variation of
cocktail tomato chilling injury after different postharvest
treatments. Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für
Qualitätsforschung, Karlsruhe.
- Smit I., Binner A., Großmann M.,
Löhnertz O. (2011) Artificial infection with Botrytis cinerea
increases the formation of biogenic amines in musts and wines.
Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Qualitätsforschung,
Potsdam.
- Smit I., Kühn C., Dreischmeier,
K. Pawelzik E., Horneburg B. (2011) Improved sensory fruit
quality of “wild” tomatoes grown with multiple shoots in the
“Göttinger System”. Congress of the German Society for Quality
Research on Plant Foods, 21./22.März 2011 Potsdam.
- Smit I., Ansorge A., Muskat S.,
Großmann M., Löhnertz O. (2007) Influence of N-fertilisation on
the formation of biogenic amines in wine. Symposium Intervitis
Interfructa, Stuttgart.
|
|